BELGE MARKA VE LOGO KULLANIM PROSEDÜRÜ

1.AMAÇ VE KAPSAM 
Bu prosedür, belgelendirme birimi tarafından yapılan belgelendirmeler ile bu belgelendirme faaliyetine bağlı olarak marka ve logoların kullanımında uygulanacak faaliyetleri ve sorumlulukları kapsar. 


2.TANIMLAR ve AÇIKLAMALAR
2.1. Marka: Bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer bicimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretlerdir.
2.2. Logo: Şirketlerin veya kurumların isimlerinin, profil veya vizyonlarının temsil edildiği simgedir.
2.3. TÜRKAK Logosu: TÜRKAK’ın kendi ismini veya akreditasyon programlarını tanıtmak için kullandığı sembol.
2.4. TÜRKAK Akreditasyon Markası: TÜRKAK tarafından akredite edilmiş kuruluşların akreditasyon statülerini göstermek için kullandığı semboldür. Akreditasyon Markası TÜRKAK logosunun altına akreditasyon alanı, akreditasyona konu olan standardın numarası ve akredite edilmiş kuruluşun akreditasyon numarasının eklenmesi ile oluşturulur.
2.5. MYK Logosu: Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun kendi ismini veya program ve yeterliliklerini tanıtmak için kullandığı sembol.

3.SORUMLULUK ve YETKİ
3.1. Belgelendirme müdürü
3.2. Belgelendirilmiş personel
3.3. Kalite Yöneticisi


 4. UYGULAMA

4.1. Genel
Belgelendirilmiş kişi belgenin geçerliliği devam ettiği sürece bu prosedür hükümlerine uymakla yükümlüdürler. T.C. İstanbul Kültür Üniversitesi İş Geliştirme, Endüstriyel ve Sektörel İlişkiler Birimi tarafından verilen, MYK-TÜRKAK VE İGESİB logo/markasını kullanan belgelendirilmiş kişi, bu prosedür ile belirlenen tüm kuralları kabul etmiş sayılır. Belgelendirilmiş kişi bu prosedürde belirtilen şartları yerine getirmediği takdirde, belgesi askıya alınır veya geri çekilir.

4.2. Belge Kullanımı
Belgelendirme birimi tarafından verilen belge, başvurusu yapılan ve onaylanan kapsam dışında kullanılamaz. Belgeye uygun olmayan atıflarda bulunulması veya belgelerin ve markaların veya logoların yayınlarda, kataloglarda vb. yanıltıcı biçimde kullanılması yasaktır. Verilen belgeler başvuruda bulunan personelle ilgili olup, firma veya ürün belgesi izlenimi verecek şekilde kullanılamaz. Aksi tespit edilip yazılı uyarı yapıldığı halde bu kriterlere uymayarak belge kullanmaya devam eden kişiler hakkında yasal işlem yapılır.
 Belge, sadece belge sahibi tarafından kullanılabilir. Belge, sahibi dışında herhangi bir kişi veya tüzel kişilik tarafından kullanılamaz. Belge, belgede adı geçen kişinin mülkiyetinde olup, hiçbir şekilde başka bir kimseye devredilemez. Belgenin üçüncü şahıslarca haksız yere kullanımından doğan sorumluluk, kullanan kişiye aittir.
Belge sahibi belge üzerinde herhangi bir değişiklik yapamaz. Belgenin üzerinde herhangi bir yırtılma veya anlaşılmasını engelleyecek tahribat söz konusu olursa bu durumlarda belgenin kullanımına son verilmeli ve belgenin yenilenmesi için eski belge ile birlikte belgelendirme birimine başvuruda bulunulmalıdır. 
Belgenin askıya alınması durumunda veya geçerlilik süresi dolduğunda geçersizdir. Belgenin hangi koşullarda askıya alınacağı PRS.12 Belgelendirme Prosedürü ile belirlenmiştir. 
Belgenin haksız kullanımından doğan sorumluluk belgelendirilmiş kişiye aittir. Kişi belgesinin askıya alınması veya iptalinden sonra belgesini veya belgedeki logoları kullanmayı ve ona atıfta bulunmayı durdurmakla yükümlüdür. Ayrıca belgelendirilen kişi, belge kapsamındaki her türlü değişikliği Belgelendirme Birimine bildirmekle yükümlüdür.
Belge, oranlar sabit kalmak şartıyla küçültülüp, büyültülebilir. Ancak belge üzerindeki ifadelerin net bir şekilde okunması sağlanmalıdır. 
Belge, belge sahibinin belgelendirme kapsamında yeterliliğini göstermek amacıyla çoğaltılabilir. Belge, belge sahibi tarafından ilgili alanda yeterliliğini göstermek amacıyla dergi, kitap gibi yayınlar veya internet ortamında kullanılabilir.
Başarı belgesi, düzenlendiği ilgili Ulusal Yeterlilikte belirlenen geçerlilik süresi içerisinde ve periyotlarda gözetim ve vize işlemlerine tabi tutulur. Gözetim faaliyetinin şekli ve kapsamı da yine ilgili Ulusal Yeterlilikte belirlendiği şekilde yapılır.
Belge üzerindeki logolar hiçbir şekilde tek başına yeterliliği göstermek amacıyla kullanılamaz. Aynı şekilde belgenin herhangi bir bölümü ayrı olarak kullanılamaz, çoğaltılamaz, yayınlanamaz.
Belge kapsamı ve kullanımı ile ilgili şartlar ‘FRM.80 Aday Başvuru Formu’ ve  “FRM.48 Belge Kullanım Sözleşmesi ile adaylara iletilmiştir ve kullanım ile ilgili taahhütleri alınmıştır.

4.3. Marka/Logo Kullanımı: 
4.3.1. MYK Marka/ Logo Kullanımı

MYK markası, sadece “Mesleki Yeterlilik Kurumu Markasının Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar” da belirtildiği şekilde kullanılabilir. Bu dokümanın güncel versiyonuna, http://www.myk.gov.tr adresinden ulaşılabilir. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından Markanın Kullanılabileceği Yerler ve Kullanım Usulü aşağıda belirtilen şekilde açıklanmaktadır.
(1) Belgelendirme Birimimiz MYK markasını MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerinin yanı sıra kırtasiye malzemeleri ile reklam, tanıtım, promosyon, paketleme ve benzeri materyalin üzerinde kullanabilir. 
(2) Belgelendirme Birimimiz MYK markasını kendi ismi ve/veya logosu ile birlikte kullanacak, marka kuruluşun isminden ve/veya logosundan daha baskın olmayacaktır.
 (3) Belgelendirme Birimimiz, yetki kapsamlarını açıkça belirtmek koşuluyla, markayı binalarda, taşıtlarda, tabelalarda, fuar gibi etkinliklerde tanıtım standlarında kullanabilir. 
(4) Belgelendirme Birimimiz MYK Markasını standart ölçüleri dışında kullanma ihtiyacı duyarsa  kullanmak istedikleri marka ölçüsü ve kullanım yeri ile ilgili Kurumdan onay olacaktır.
 (5)Belgelendirme Birimimiz MYK  Markasını yetkilendirme kapsamı dışında Kurumun herhangi bir ürünü veya hizmeti onayladığı veya önerdiği anlamına gelebilecek şekilde kullanmayacaktır.
 (6) Yetkilendirme kapsamındaki sınav ve belgelendirme faaliyetlerinden Belgelendirme Birimimiz yetkili ve sorumludur. MYK Markası bu konularda sorumluluğun Mesleki Yeterlilik Kurumu’na ait olduğunu ima edecek şekilde kullanılmayacaktır
.

4.3.2. TÜRKAK Marka/Logo Kullanımı
TÜRKAK akreditasyon markası, sadece “R10-06 TÜRKAK Akreditasyon Markasının TÜRKAK Tarafından Akredite Edilmiş Kuruluşlarca Kullanılmasına İlişkin Şartlar” rehberinde belirtildiği şekilde kullanılabilir. Bu dokümanın güncel versiyonuna, http://www.turkak.org.tr adresinden ulaşılabilir. 
a-    Belgelendirme Biriminin TÜRKAK Marka/Logo Kullanımında Uyması Gereken Kurallar
Belgelendirme Birimi Akreditasyon Markamız, TÜRKAK logosunun altına akreditasyon alanı, akreditasyona konu olan standardın numarası ve belgelendirme birimimizin akreditasyon numarasının eklenmesi ile oluşturulmuştur.
Belgelendirme Birimimiz akreditasyon kapsamının ve sınırlarının ne olduğunu müşterilerine tam olarak açıklamaktan sorumludur.
Belgelendirme Birimimiz TÜRKAK akreditasyon markasını kırtasiye malzemelerinin üzerinde de kullanabilir.
Ancak Marka;
a)Belgelendirme Birimimizin logosu veya ismi ile birlikte baskı yapılan dokümanın üzerinde bulunacaktır.
b)Belgelendirme Birimimizin logosundan veya isminden daha baskın olmayacaktır.
Belgelendirme Birimimiz, TÜRKAK Akreditasyon markasını kabartma veya hologram şeklinde kullanacaktır.
Belgelendirme Birimimiz TÜRKAK Akreditasyon Markasını yanlış anlaşılmaya sebep olabilecek şekilde kullanmayacaktır.
Belgelendirme Birimimiz, TÜRKAK Akreditasyon Markasının Akredite Kuruluşlarca Kullanılmasına İlişkin Şartlar Rehberindeki şartları karşılaması koşuluyla, tanıtım/reklam materyallerinde TÜRKAK Akreditasyon Markasını kullanacaktır.
Belgelendirme Birimimizin Antetli kağıtlarında kullanılan TÜRKAK Akreditasyon Markası, TÜRKAK Akreditasyon Markasının Akredite Kuruluşlarca Kullanılmasına İlişkin Şartlar Rehberinde belirtilen ve elektronik ortamda uygunluk değerlendirme kuruluşuna iletilen formatla aynı olacaktır. Belgelendirme Birimimizin logosu TÜRKAK Akreditasyon Markası logosuyla aynı boyut ve ebatlarda olacaktır.
Belgelendirme Birimimizde personelimiz için bastırılan kartvizitler üzerinde TÜRKAK Akreditasyon Markası kullanılmayacaktır. Kartvizitler üzerinde belgelendirme biriminin akreditasyonuna ilişkin hiçbir atıfta bulunulmayacaktır. Elektronik postalarda kullanılan imza/kartvizitler de bu kapsamda olacaktır.
Belgelendirme Birimimiz, üzerinde TÜRKAK Akreditasyon Markasını kullanacağı her tür malzemeyi (kırtasiye,vs.) kullanıma almadan önce, ilgili materyale ilişkin olarak TÜRKAK’ın onayını alacaktır.
Belgelendirme Birimimizin TÜRKAK Akreditasyon Markası binaların veya bayrakların üzerinde kullanılmayacaktır.
TÜRKAK Akreditasyon Markası belgelendirme birimimizin binalarının iç duvarlarında, kapılarında veya fuarlardaki tanıtım stantlarında kullanılabilecektir.
Belgelendirme Birimimiz TÜRKAK Akreditasyon Markasını TÜRKAK’ın herhangi bir ürünü veya hizmeti onayladığı veya önerdiği anlamına gelebilecek şekilde kullanmayacaktır.
Belgelendirme Birimimizde kullanılacak olan her türlü belgede TÜRKAK tarafından akredite edilmiş bütün faaliyetler açıkça belirtilecektir.
Belgelendirme Birimimizin akreditasyonu askıya alınırsa TÜRKAK Akreditasyon Markasını içeren muhtelif sertifika yayımı derhal durdurulacaktır.
TÜRKAK tarafından akreditasyonumuzun iptal edilmesi durumunda Belgelendirme Birimimizde TÜRKAK Akreditasyon Markasını içeren her türlü sertifika, reklam malzemesi vb. dağıtımı derhal durdurulacaktır.
Bir faaliyetin akreditasyon kapsamında gerçekleştirildiği, akreditasyon kapsamında düzenlenen sertifikalarda akreditasyon markası kullanılarak gösterilecektir. TÜRKAK Akreditasyon Markasının yerine akreditasyona yazılı atıf  yapılmak istendiğinde  aşağıdaki formata uyulacaktır; 
"[Faaliyet alanı adı] olarak Belgelendirme Birimimizn adı, TÜRKAK'tan [akreditasyon dosya numarası] ile [standardın adı ve tarihi] standardına göre akredite edilmiştir." Şeklinde olacaktır.
TÜRKAK Akreditasyon Markasının kullanımı için geçerli olan kurallar akreditasyona yazılı atıflar içinde geçerli olacaktır. TÜRKAK Akreditasyon Markasının kullanımına izin verilmeyen durumlarda akreditasyona yazılı atıfta da bulunulmayacaktır.
Belgelendirme birimimizin statüsü hakkında yanlış anlaşılmaya sebep olabilecek şekilde akreditasyona atıf yapılmayacaktır.
Belgelendirme Birimimizin TÜRKAK Akreditasyon Markası A4 ebadından daha büyük olmayan bir sarf malzemesi üzerine basılmışsa, en boy oranı sabit olmak üzere eni 30 mm’den daha büyük olmayacaktır. Markanın daha büyük ebatlı bir sarf malzemesine basılması halinde, TÜRKAK’tan elektronik ortamda temin edilen, uygun ebatlı olan Marka kullanılacaktır.

b-    Belgelendirilmiş Kişinin Marka/Logo Kullanımında Uyması Gereken Kurallar
TÜRKAK’tan akredite Belgelendirme Birimimizden belge alan belgelendirilmiş kişiler, kartvizitleri üzerinde TÜRKAK Akreditasyon Markasını kullanamayacaktır. Kartvizitler üzerinde belgelendirme biriminin akreditasyonuna ilişkin hiçbir atıfta bulunulmayacaktır. Elektronik postalarda kullanılan imza/kartvizitler de bu kapsamda olacaktır.
Belgelendirme birimi-MYK-TÜRKAK logo/markası, belgelendirilmiş personelin veya çalıştıkları kuruluşun basılı ve elektronik ortamda reklam amaçlı yayınlarında, tanıtım broşürleri üzerinde kullanılabilir. 
Belgelendirme birimi-MYK-TÜRKAK logo/markasının kullanıldığı tüm yerlerde, logo/markanın ürüne/hizmete ait olmadığı, ürünün/hizmetin sunumunda çalışan kişiye ait olduğu (belge numarası ile birlikte) belirtilecektir.

4.4. Belge ve Logo/Marka Kullanımının Durdurulması;
 Belge geçerlilik süresinin sona ermesi, belgelendirmenin askıya alınması veya iptal edilmesi halinde belgelendirilen personel veya çalıştıkları kuruluş, logo/marka kullanımını durdurmalıdır. Belgelendirilmiş personelin veya çalıştıkları kuruluşun belgelendirme biriminin logosunun kullanım şartlarına uymadıklarının tespiti halinde, ilgili belgenin kullanımı askıya alınır ve belgelendirilmiş personel veya kuruluştan “PRS.17-18 Düzeltici-Önleyici Faaliyet Prosedürü”ne göre düzeltici/önleyici faaliyet yapması talep edilir. Uyarıya rağmen uygunsuzluğun devamı halinde ise ilgili belge iptal edilir ve yasal işlem başlatılır.

4.5. Belgeyi Geçersiz Kılan Durumlar;
Belgeleri geçersiz kılan durumlar aşağıda belirtilmiştir;

  • İmla / basım hataları içeren  sertifika,
  • Onayı olmayan sertifika,
  • Hologramı olmayan sertifika,

Bu durumlardan biri yada birkaçı oluşması durumunda Belgelendirme birimine bilgi verilerek sertifikanın yenilenmesi talep edilebilir.


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 03/04/2024 - 14:59